Oefeningen

Oefeningen om je concentratie te verbeteren:

Letters tellen
Tel de letters van deze zin zonder je vinger er bij te gebruiken. Doe dat iedere dag steeds met andere zinnen. Maak het jezelf moeilijker door in steeds meer zinnen de letters te tellen. Maak het jezelf nog moeilijker door in twee regels de letters tegelijk te tellen (de eerste letter van de eerste regel is 1 en de eerste letter van de tweede regel is 2 en de tweede letter van de eerste regel is drie en de tweede letter van de tweede regel is vier, enz.)

3 eraf
Neem een groot getal, bijvoorbeeld 789, in gedachten en trek er steeds 3 van af (of een ander aantal) tot je in de buurt van de 0 komt.

Klok
Ga voor een tikkende klok zitten en luister 5 minuten naar het tikken van de klok zonder aan iets anders te denken.

In gedachten doen
Neem voor je ergens mee gaat beginnen een minuut de tijd om na te denken over wat je zo gaat doen en hoe je het gaat doen. Alsof je het al aan het doen bent, maar nu in gedachten. Deze oefening is ook goed om te doen als voorbereiding op een (sport-)wedstrijd, neem dan wel meer tijd, bijvoorbeeld 5 minuten. Denk aan je wedstrijd en wat je taken zijn en stel jezelf voor dat je ze aan het uitvoeren bent.

1 tot 100
In de tabel hieronder staan alle getallen van 1 tot en met 100 door elkaar. Zoek de getallen in oplopende volgorde zonder je vinger erbij te gebruiken. Neem de tijd op die je nodig hebt. Doe het de volgende dag weer maar dan in omgekeerde volgorde. Doe het de daarop volgende dag weer door ergens in het midden te beginnen, dan in oplopende volgorde verder te gaan en na de 100 bij 1 verder tot je weer bij je beginpunt bent.
tabel concentratie oefening

Ook kun je stappen van 3 nemen, dus van 1 naar 4 naar 7 enzovoort, en dan weer verder bij 2 naar 5 naar 8, tot je verder moet bij het begin, dan bij 3 naar 6 enz.